Snea tänder efter räls

Fråga:

Hej!
För ca 3 år sen tog jag ut min räls på tänderna i nedre käken efter att ha haft räls i ca 2 år. Jag fick då en ståltråd på baksidan av mina tänder för att hålla dem på plats. Ståltråden satt kvar i 1 år sen lossnade den halvt. Tandläkaren jag besökte sa att vi kunde ta bort den utan några problem, vilket hen sedan gjorde. Nu 2 år senare har jag mer problem med nedre käken än när jag först fick min tandställning. Tänderna är snea och sitter i olika höjder. Jag blir även snart betalningsskylding till tandläkaren eftersom jag når den ålder. Jag antar att fixa alla dess problem kommer ta tid. Vilket betyder att jag kommer behöva betala för flera tanvådsbesök jag inte känner är rättvist eftersom jag blev försäkrad om att det inte vara några problem. Jag är ung och har dåligt med pengar. Vad ska jag göra med mina tänder? Ska jag anmäla problemet någonstans? Och hur gör jag med ekonomin, blir jag betalningsskyldig även om tandläkarna gjort fel?

Svar:

Hej!

Det känns förstås tråkigt att gå igenom en lång tandreglering och konstatera att resultatet inte består och som dessutom kan få ekonomiska konsekvenser i framtiden. Bettet och tändernas positioner är inte statiskt och därför funkar ju tandreglering, men sedan gäller det att hålla dem kvar på önskad plats så att inte tandpressning gnissling möblerar om igen.

Tandvård är ingen absolut svart/vit vetenskap utan handlar om bedömningar, individuella förutsättningar och anatomiska och fysiologiska förhållanden. Rekommendationen för retention är kanske ett år men min erfarenhet – 45 år säger mig att det inte funkar för alla patienter. Problemet är ju att veta vilka. Nu är nu och nu ska du kontakta kliniken där behandlingen utfördes och visa upp dagens status och höra dig för vad som ska kan göras och till vilken kostnad.