Smittar dålig andedräkt?

Fråga:

Hej!
Jag har googlat mycket på denna fråga men hittar inget tydligt svar. Det är nämligen så att jag upplevt problem med min egen andedräkt i princip hela mitt liv. Dock lyckas jag behandla detta problem rätt bra med hjälp av god mun hygien, tungskrapa och SB12. Jag har på senare upptäckt att min partner har tendenser till dålig andedräkt, vilket hon absolut inte hade för ca 6 månader när vi träffades. Nu är jag orolig att jag har smittat henne med eventuella bakterier som orsakar detta? Det känns givetvis fruktansvärt. Kan inte se någon annan förklaring till varför hon helt plötsligt skulle börja få dålig andedräkt och aldrig haft det innan. Mycket tacksam för svar!

Svar:

Hej!
Du har inte smittat henne.
Du är en god förebild som jag förstår det med din munhygien.
Det är inte bakterier som orsakar dålig andedräkt det är olika svavelföreningar som bildas av olika orsaker. Rökning och snusning kan bidra förstås.
Dålig munhygien och därmed beläggningar/tandsten och plack på tänder kanske pågående kariesangrepp/tandköttsfickor kan vara en orsak.
Då hjälper munhygien och besök hos tandvården.
Tungan kan samla beläggningar och i dessa jäser matrester mm och de svavelföreningar som bildas kan lukta. Det behandlas med tungskrapa som tillägg i munhygienen.
Eventuellt kan SB12 vara en hjälp.
En annan orsak kan vara tonsillregionen om det finns veck och fickor som kan samla beläggningar eller om själva tonsillvävnaden är lite dålig.
Bihålor och lymfatisk vävnad bakom näsa och mjuka gommen kan även de vara orsak.
Vid misstanke åt detta håll så kontakta en Öron Näs och Hals klinik.
Nästa nivå är matstrupe och magsäck dvs att den dåliga lukten kommer från mage/matsmältning och kan ha med kostförändring att göra.
Förstår att det känns knepigt att ta upp detta men som närstående är det ju av omsorg och kärlek och eftersom du upplevt en förändring, desto större skäl att höra dig för om hur hon mår.