Smärta, munblåsor och mer smärta

Fråga:

Hej!

Jag ska försöka förklara mina problem som har varit dom senaste två veckorna.
Det började med att jag hade en konstant lite lättare tandvärk/värk i käken, detta gick sedan över i enormt pulserande värk. Ibland kände jag ingenting och sedan kunde det plötsligt, över en period på ungefär 5 minuter göra fruktansvärd ont. Det slutade med att smärtan tog över och jag fick åka till tandakuten där dom konstaterade att en tand skulle slipas ner. Dom såg inga hål eller skador på mina tänder i övrigt.

Efter ett par dagar började smärtan försvinna men istället uppkom ett hav av blåsor i munnen, framförallt runt tunga. Detta besvär orsakade att jag varken kunde äta eller dricka riktigt. Ett återbesök hos min tandläkare. Dom kunde även nu inte se några fel på mina tänder och dom var ganska övertygad om att värken och blåsorna är ett problem framkallat av tandpressning.

Jag har idag blivit av med några av blåsorna MEN mitt nya problem är att tanden som slipades ner (som förövrigt har en gammal lagning/fyllning) idag är väldigt öm. Det känns som att jag pressar på ett blåmärken när jag tar på den och jag kan definitivt inte äta med den.. tror du att detta har ett samband med min tandpressning? Eller har du andra tankar som kan hjälpa mig? Är väldigt desperat. Tack på förhand

Svar:

Hej!
Det du beskriver angående symptomen från tanden är utveckling av pulpainflammation och pulpadöd enligt skolboken. Pulpainflammationen har kanske inte orsakats av karies – men tandpressning/gnissling  kan tyvärr orsaka syrebrist och inflammation i pulpan. Det finns ju även en fyllning i tanden, som kan vara djup och nu irritera.

Ömheten du känner nu vid belastning av tanden kommer från rotspetsen och rothinnan här då inflammationen tar denna väg ut ur pulpan.

Sannolikt behöver tanden nu rotbehandlas.  Blåsorna … tveksamt om tungpressning kan ge blåsor … det brukar oftast vara afteblåsor med denna lokalisation ofta i samband med förkylning mm.

Blåsor kan vara afte som sagt ; eller herpes men kanske inte troligt vid tungan – oftare vid läpparna då. Sällsynt -men förekommer – är även mul -och klövsjuka.
Blåsor kan även vara en allergisk reaktion på något du ätit eller druckit.