Smärta i rotfylld tand

Fråga:

Hej Elisabeth! Har fått bra svar av dig tidigare, har nu ytterligare en fråga. Tand 7 i ovankäken, rotfylld för 10 år sedan, har återigen börjat ge smärta. Hade ont ca 14 dagar . Blev många Alvedon, hade ont i både tand, käkleden och i nedankäken. Min tidigare tandläkare som jag varit patient hos 25 år , är nu pensionerad och jag har ny tandläkare som jag inte känner mig lika trygg med, endast varit hos henne 3 ggr. Ringde och pratade om mitt problem med smärta , men då jag haft feber en längre tid var jag tvungen att testa mig för covid 19 , vilket var negativt. Smärtan i käken försvann och vi bestämde att avvakta , varit bra en vecka , men nu återigen börjat göra riktigt ont. Känner ibland att jag smakar lite metall i munnen. Vet att min kindtand endast är rotfylld i 2 kanaler, min ” gamle” tandläkare som gjorde rotfyllningen sa att det skulle bli bra ändå . Har haft lite smärta under årens gång, men aldrig synts något på röntgen. Är så trött på detta, vill dra ut tanden, kommer inte att synas och orkar inte med detta längre. Men min nya tandläkare vill inte gärna dra ut en rotfylld tand , utan istället skicka mig till en ritspecialist och försöka rotfylla om tanden. Varför rotfylls då tänder om man inte kan ta bort den vid problem längre
fram? Jag vill ju helst själv behålla tanden, men kan ju inte heller försöka dämpa smärtan med Alvedon. Är mycket noggrann med mina tänder , och vill att det ska vara fint, tycker tänder är viktigt och har aldrig tänkt på kostnaden, utan huvudsaken jag inte har ont och att det även är fint estetiskt. Är kvinna, 69 år och mycket smärttålig. Har dessutom en ovanlig reumatisk sjukdom , så jag är van vid att ha ont, men min rotfyllda tand är besvärlig . Dessutom vill min nuvarande tandläkare avvakta tills jag mår lite bättre och är feberfri. Har just för tillfället ett skov av min sjukdom. Vad tycker du? Ny rotfyllning eller tjata mig till en utdragning av tanden? Tack på förhand och en mycket bra sida!

Svar:

Hej!

Med summering av tandens historia, misstanke om sprickor i en sedan länge rotfylld tand, möjlighet att rensa eventuell ytterligare rotkanal, väntetid till specialist, prognos för revision av rotfyllningen, ekonomi, ålder och ditt allmän tillstånd med inslag av reumatisk sjukdom skulle jag rekommendera att ta bort den. Jag förutsätter att du i övrigt är hyggligt betandad och har god tuggfunktion.

En patient kan inte ”beställa” en behandling men har alltid rätt att avstå från föreslagen terapi. I ett fall som med din tand är terapivalet revision av rotfyllningen, stift, krona eller att extrahera tanden. Hoppas du kommer överens med din nya behandlare då trygghet är bland det viktigaste i en relation mellan behandlare och patient.