Smärta efter rotspetsoperation

Fråga:

Fick rotfyllt en framtand i överkäken för ca 10 år sedan, och har efter det inte haft några direkta problem, mer än att jag har känt att den varit lite ”annorlunda” vid beröring , än mina andra tänder. Svårt att beskriva känslan, ingen smärta eller ömhet, utan bara känt att jag har en tand som efter rotfyllningen blivit lite ”konstig”. Svårt att förklara. Efter några år tyckte jag att tanden blev en aning mörkare än mina andra tänder, och gemensamt bestämde min tandläkare och jag att jag skulle få 2 jacketkronor, dels den som var rotfylld och dels tanden bredvid , som jag bitit av en liten bit på. Detta gick bra och jag blev nöjd. Ca 2 månader efter detta fick jag ont i den rotfyllda framtanden , som ju nu var en krona. Bestämdes att jag skulle till en specialist som skulle göra en rotspetsoperation. Tog någon månad innan jag fick tid på käkkirurgen, där fick jag först 2 antibiotikakurer, Kåvepenin, som hjälpte mot den kraftiga smärtan. Blev sedan opererad för ca 3 månader sedan och det har känts lite konstigt i min framtand, lite känselbortfall i tandköttet ovanför framtanden . För 2 dagar sedan bet jag i ett hårt päron, och får lite ont o den rotspetsopererade framtanden, dagen efter åt jag knäckebröd , återigen gjorde det ont på baksidan av framtanden , och nu har jag så ont att jag måste äta smärtstillande, som inte har större effekt. Känner mig helt uppgiven, lagt ner massor av tid med alla tandläkarbesök, både hos min vanliga tandläkare , rotspecialist och några besök på käkkirurgen som avslutades med en rotspetsoperation , och dessutom dyrt ( även om jag gärna betalat om det bara blivit bra). Min fråga till dig är kort ! ”Vad gör jag nu?” Kirurgen som opererade mig var väldigt nöjd med resultatet. Men jag måste ju kunna bita i något hårt , utan att få sådana smärtor att jag måste äta Alvedon och Iprensa. Detta är mycket tröttsamt och känns som att ”ska det aldrig ta slut?” Tacksam att höra din åsikt och varför det blivit så efter rotspetsoperationen?

Svar:

Hej!

När en tand rotbehandlas öppnas genom tandkronans emalj och dentin för åtkomst till pulparum och rotkanal. Tanden förlorar tandsubstans oundvikligen och blir mer eller mindre ihålig och försvagad för större tuggkrafter. Din framtand försågs med en krona som ”kramar om” och håller ihop tandkronans substans och skyddar och fördelar stora tuggkrafter. Dock är en rotfylld tand att betrakta som med större risk för frakturer och om själva rotdelen bedöms svag så kan den eventuellt förstärkas med ett stift i rotkanalen.

Att sätta framtänder som genomgått mycket tandbehandling i t ex ett hårt päron är inte att rekommendera utan patienten bör instrueras om att bita av med belastningen förlagd i hörntandsområdet eller att skära bitar av eventuella äpplen, päron, morötter etc.  Att inte använda tänderna som verktyg gäller alltid för alla. Din tands rot är även något förkortad genom den rotspetsoperation som utförts. Så det kan vara så att din tandrot fick en ”smäll” av överbelastning av bettet i päronet och att rothinnan nu är irriterad och hör av sig och detta läker ut av sig själv. Det kan även vara så att en spricka fraktur uppstod i tandsubstansen roten och då är det knepigare och det kan vara svårt att ställa en differential diagnos och skilja de två tillstånden åt. Kontakta din behandlande tandläkare för kontroll.