Slipning av tand

Fråga:

För ca 8 mån sedan var jag hos tandläkaren pga av ont i nedre tuggtand. Tänkte att nu kommer jag få rotfylla men det röntgades och tandläkaren trodde det berodde på en spricka i tanden och ville att vi skulle försöka lägga i fyllning innan rotfyllning. Jag blev givetvis glad. Innan jag gick sa han att jag hade förmodligen spräckt den då tanden över och den onda nedre tanden var ”spetsiga” så jag fick ett hårt tryck på dom. Han började då slipa ner tänderna så bettet skulle bli mjukare. Efter det fick jag obehag i min övre tand. Han bad mig förklara när jag var på återbesök men hur förklarar man en känsla så sa bara att det gör inte ont men har svårt att ta i o tugga på den sidan nu och har en obehaglig känsla i den. Nu har det gott ytterligare några månader och den obehagliga känslan är kvar. Har nog någon form av infektion i tandköttet då det började med en blåsa över den tand som slipades, efter 2 mån är blåsan borta men om jag drar med tungan i gommen bakom/vid tanden känner jag att det ömmar och jag får som ett tryck i tänderna. Svårt att förklara men något måste ha hänt med tanden som jag inga problem hade med förrän han slipade ner den. Vad kan ha hänt med min tand?

Svar:

Hej!

Min tolkning är att detta nog är två diagnoser. Sprickan i din  tand var sannolikt orsakad av överbelastning kanske i kombination med att den hade en större fyllning. Det behandlades med en fyllning och injustering av motbitande tands form och  belastningen minskade.

Blåsan du sedan upptäckte och ömheten obehaget vid den övre tanden kan vara en helt fristående process och komma från roten i den tanden. Kanske har den varit så överbelastad att pulpan och rötterna påverkats och tanden behöver rotbehandlas. Kontakta din tandläkare och berätta vad som hänt runt tanden i överkäken och låt kolla med en röntgen mm hur pulpan mår och om rotbehandling eventuellt behövs.