Slipa ner mjölktänder?

Fråga:

Hej,

Vi bor temporärt i USA, och vår son (7,5 år) har precis varit på ett rutinbesök hos tandläkare här. Han har tappat de fyra främsta tänderna i underkäken och de permanenta tänderna som börjar komma upp slåss om platsen. De två mittersta har kommit upp och de utanför på resp. sida lägger sig strax bakom pga platsbrist. Tandläkaren här vill därför slipa nästa mjölktand på resp. sida för att bredda tomrummet och att de fyra tänderna då kan lägga sig parallellt.

Är detta något som görs i Sverige?

Kan tilläggas att vi båda föräldrar har trångt och tänder som sitter framför och bakom varandra. Vi vill därför ge honom bästa förutsättningar för en bättre tandplacering, men samtidigt hittar de på väldigt mycket här jmf med Sverige. Undrar därför om ni har något råd om vi ska göra som tandläkaren föreslår här eller avvakta tills vi flyttar hem om ett halvår och besöka svensk tandläkare?
Tack

Svar:

Hej!
Det är ofta en period av stor trängsel när barnets tandväxling börjar. De tänder som nu ska komma fram är ju i vuxenstorlek och barnets käke fortfarande inte i vuxenstorlek.

Det ordnar sig i de allra flesta fall även om det ser tveksamt ut inledningsvis. Visst kan man göra en mindre justering på hörntandens sida men jag tror det har mindre
effekt i det långa loppet. Tandframbrottet går långsamt och tänderna nr 2- som anlagts något innanför de första i mitten, kommer att röra sig ut i tandbågen.

Den ärftliga faktorn kan spela in men en bedömning görs hur som inte förrän i tidig tonår huruvida tandreglering ska sättas in eller ej.