Skadlig med rotfyllda tänder

Fråga:

Hej
Jag är 32 år och har två rotfyllda tänder med kronor. Fick problem med dessa i höstas (har antagligen haft det under lång tid då utan att vetat om det), diffus molvärk, mådde dåligt, otroligt äcklig smak i munnen. Visade sig att det var extremt mycket bakterier i båda rotfyllningarna och en infektion i den ena. Fick göra om alltihopa, nya rotfyllningar osv. Var väldigt obehagligt att få reda på att jag gått omkring med så mycket bakterier i munnen under lång tid och förstår att det måste ha påverkat hela min kropp.

Nu har jag dock läst att rotfyllningar aldrig kan göras helt bra och att det alltid kommer finnas stora mängder bakterier ock gifter som åker ut i blodet när man tuggar och på så sätt skadar kroppen och sätter mikrobiota ur balans. Läste att rotfyllningar är starkt sammankopplade till cancer och hjärtsjukdomar. Detta gav mig smått panik. Jag gjorde mina när jag var så pass ung och känner att jag inte kan ha dem år efter år? Vill bara ha bort dem…

Har du några tankar kring detta?
Vad är alternativen? Att dra ut dem? Skulle någon tandläkare kunna göra det åt mig och är enda alternativet då två gluggar?

Svar:

Hej!
Om allt detta skulle vara sant skulle behandling med rotfyllning ha förbjudits. Ta kontakt med din behandlande tandläkare – om du har fullt förtroende för denne- och be om en kontroll av tänderna. Vill du veta ännu mer : be om ren remiss till specialist i rotbehandling för bedömning och ta då med tidigare röntgenbilder och historik. Egna tänder biter bäst – men ibland måste förstås en tand tas bort. Då finns i regel fler alternativ utöver att ha en glugg. En tandstödd bor kan vara ett alternativ en implantatstödd krona ett annat. Kontakta din tandläkare alltså!