Sår i båda sidor av tandköttet efter tandutdragning

Fråga:

Hej.
För två dagar sedan drog tandläkaren ut två tänder i min övre käke, på båda sidor. Om ca. två veckor ska jag få tandställning på övre tandraden, två veckor efter det ska dem dra ut två till, för att få plats med tandställning på nedre raden. Grejen är att jag vet inte hur jag ska äta, dem senaste dagarna har jag levt på yoghurt, men det fyller inte upp.

Är för rädd att äta med hörntänderna, då såren är precis brevid. Jag fick inga råd från min tandläkare, hon sa bara att jag ska äta flytande o Google hjälper inte så mycket. Och har ganska mycket panik för har ingen energi till att göra något, eftersom jag knappt äter nu, och har en ätstörning.
Så mina frågor är, hur länge måste jag vänta innan jag får äta fast föda igen? Hur ska jag äta det? Kan jag säga nej till att dra ut dem nedre tänderna?

Svar:

Hej,

Många gånger väljer man att ta bort två tänder på samma sida (en upp och en nere) vid samma tillfälle för att just undvika det problem du har nu. Viktigast är att hålla rent för då läker det snabbt. Borsta tänderna som vanligt minst två gånger per dag och badda såren med tops och ljummet vatten, detta brukar räcka för att läkningen ska ske på någon dag. För att underlätta läkningen är det också viktigt att man får i sig näring. Det är inte farligt att du kommer åt såren, dock är smärtan inte skön. Välj näringsrik mat som inte är för hård, men mat och inte bara yoghurt eller soppa. Mosa och skär små bitar. Vid behov ta smärtstillande. Väljer du att avvakta med tandborttagningen i underkäken fördröjer det behandlingsstart i denna käke.