Saknar tänder

Fråga:

Hejsan!
Jag är en tjej på 19 år som saknar båda tänderna på varsin sida av framtanden och 2 till på var sida av ”huggtänderna” när jag va liten hade jag dem tänderna men dem drogs ut och det kom inga nya. I hela mitt liv har jag varit mobbad och levt i psykisk ohälsa på grund av det. Det jag undrar är om folktandvården begått något fel och vad jag kan göra åt de? Det är inte bara på utseendet det är fel jag har ständigt ont dålig emalj och får hål hela tiden även om jag inte missköter dem det fick jag aldrig innan dem drog ut dem så en till fråga jag har är tar tänderna mer ”stryk” när jag har så få av dem och kan min munhälsa påverkas pga det? Snälla hjälp mig hur jag ska gå till väga tacksam för svar!

Svar:

Hej!
Det är inte så ovanligt att anlagen till den permanenta tand 2 saknas, även om de finns i mjölktandsuppsättningen. Att man tog bort mjölktanden har alltså inte orsakat ditt problem.

När man konstaterat att anlagen saknas brukar man ta ställning till om och hur någon tandreglering eller annan justering behöver göras för att få ett funktionellt och estetiskt acceptabelt bett. Att flytta hörntanden lite bakåt till sin egentliga plats kräver ju att man satsar på att ersätta tand 2 som saknas. Det är ofta lite problem i en växande käke att lösa detta.

Nu är du sannolikt färdigvuxen och man kan göra en mer definitiv plan. Det innebär en kombination av tandreglering och protetisk ersättning skulle jag tro. Kontakta din tandläkare och berätta om dina problem. Du har rätt att välja behandlare, behöver alltså inte vara Folktandvården utan kan vara en privat klinik som behandlar barn och ungdom. Hör dig för. Om du inte skulle kvalificera till tandreglering betald av Landstinget – så finns senare sannolikt möjligheten att inom vanliga tandvårdsstödet göra de behandlingar som skulle hjälpa dig.
Man bör också utreda dina emaljproblem närmare.