Rotfyllnings värk

Fråga:

Hejsan!

Jag var inne till tandläkaren igår och fick rotfyllt vänster uppe andra tanden längst bak (längst bak är uttdragen). När han rensade kanalerna kände jag knappt något. Speciellt inget efter en stund. Men när han sköljde i kanalerna gjorde det väldigt ont plötsligt.
han provade då gå in i dem igen o rensa men hittade ingen orsak till det, eftersom inget annat gjorde ont. MEN tryck mot tanden gör ont. Inte inte från sidan men nerifrån som när man tuggar.
Nu gör det infernaliskt ont då jag precis bet i något mjukt, bara knappt. och jag märker att det gör ont när jag trycket upp mot tanden. Inte från sidan dock.

Vad kan detta bero på? Är det temporärt eller måste jag dra bort den? Han sade något om att KANSKE kan det vara en spricka i den om det gör ont men det finns verkligen inget märkbart.

Vad tror du? Är det vanligt?
Min första tanke är att det under finns en redig infektion elller något. Men jag kände INGET från den tanden innan lagningen.

Svar:

Hej!

Att du inte kände något under rensningen beror på att pulpavävnaden var död och inga levande nerver fanns kvar i rotkanalerna som kunde signalera smärta och detta är ju orsaken till att tanden behöver rotbehandlas. När pulpan dör så kan ju de sönderfallande produkterna som bildas bara ta bakvägen ut dvs genom rotspetsen och ut i benet omkring. Det är den processen som senare syns på röntgen och ställer diagnos.

När nu kanalen är rengjord och vidgad och man spolar och lägger temporär rotfyllning så kan detta ”slå i taket” vid rotspetsen och orsaka irritation i området som redan var påverkat och det kommer sannolikt att klinga av om ett par dagar. Låt tanden vila och kolla inte för ofta genom att provocera. Orsaken kan eventuellt vara sprickbildning men tiden och nästa kontroll kommer att utvisa vilket.