Rotfyllning och krona

Fråga:

Hej!
Jag har gjort en rotfyllning och en krona i nedre käken, tanden näst längst bak. Efter rotfyllningen kändes allt bra, men när dom sedan vi nästa behandling satte dit kronan så kan jag ständigt känna Ett obehag. Jag kan inte bita i hårda karameller då jag får ont, och till och med när jag biter Ihop ordentligt Så känner jag av min låtsastand. Har en gång gjort justering då dom trodde den var för hög. Men nu 3 månader senare så känner jag fortfarande samma sak.. ska man ”acceptera” ett sådan obehag eller ska en krona kunna kännas precis som vanligt? Tacksam för svar. Med vänlig hälsning

Svar:

Hej!

En behandlad tand ska bli symptomfri även efter rotbehandling och kronersättning men det kan ta lite tid och kräva flera justeringar.

Ju längre in i tandraden desto större tuggkrafter och kinkigare att utforma en krona och introducera ett hårt material som porslin. Porslin går inte att ”gnissla in” utan symptom uppstår från rothinna och omgivande ben i forma av ömhet vid belastning, tuggning. Så långe det håller sig till viss ömhet vid belastning så bör man satsa på att justera in kronan väldigt noga och avvakta lite, det kan ta lite tid för symptomen att klinga av.