Rotfyllning

Fråga:

I juni 2019 gjordes det rotfyllning av min tänd (6 uppe på vänster sida).
Pga av ont som jag hade både i tanden samt i bihålan på samma sida, har jag kontaktat tandläkaren som utfördes rotfyllningen ungefär 10 gånger mellan juni och december.
Jag fick veta att för det första det är kanske allergi som gör att jag har ont i bihålan samt att rotfylld tand kan göra ont i många månader efter behandlingen.
Efter detta har jag gått till vårdcentralen och varit behandlad med antibiotika som inte har hjälpt något. Efteråt datortomografin av bihålor utfördes på sjukhuset. Diagnos – inget fel på bihålan men en gammal rotfyllning (vilket var helt nytt). Tandläkares kommentar – inget fel på rotfyllningen.
Läkare från vårdcentralen har behandlat mig med nässprej eftersom han kunde inte konstatera varför har jag så mycket ont i mitt ansikte.
Efter många besök hos tandläkaren, fick jag remiss till specialisten (endodont). Väntetid – 1,5 år.
Allt detta ledde till att jag har gjort DT av denna tanden på egen hand utomlands. Diagnos – inflammation i tanden.
Ont i tanden fortsätter fram tills nu samt ont runtomkring bihålan.
Nu undrar jag var ska jag ta vägen just nu? Vems fel är detta? Borde tandläkaren som utförde rotfyllningen göra om det?
Vem ska betala för detta?
Jag känner mig väldigt besviken just nu, eftersom jag har varit så många gånger hos min tandläkare som har även sagt till mig att jag är väldigt känslig och slösar hennes tid.

Svar:

Hej!
Tyvärr händer det att rotbehandling krånglar och att differentialdiagnostiken av efterföljande besvär/symptom är svår och långvarig.
Nu har du en DT som tydligen visar en re-infektion av roten. De möjligheter som då står till buds är att göra om rotbehandlingen
eller ta bort infektionen från rotspetshållet genom ett kirurgiskt ingrepp. Om detta inte är möjligt så får man överväga att ta bort tanden.
Tyvärr får du stå kostnaden för kommande behandling då garantiåtaganden saknas på denna typ av behandling.
Efter en bedömning av infektionens omfattning, exakta läge, bihålan mm så kan behandling sättas in. Ta upp denna diskussion med din tandläkare igen.
Låt kolla att tanden inte är för hög i funktion vilket kan förvärra symptomen du har.