Rotfyllning

Fråga:

Hej, jag har en fråga ang mina rättigheter som patient inom tandvården.
Det började med att jag sökte akut för en tand som plötsligt började göra mycket ont. Där sa dom att jag hade ett hål som nådde ner till pulpan och att en rotfyllning skulle bli nödvändig. Dom gjorde en akut behandling för att få stopp på det värsta och bad mig sedan kontakta min tandläkare, vilket jag gjorde.
Där påbörjade man en rotbehandling som efter några dagar började göra mer ont. Jag fick avvakta ett par veckor och kom sedan tillbaka för att fortsätta rotbehandling med att rensa ut mer ur tanden. Någon vecka efter det hade jag fortfarande mycket ont och då trodde man att tanden bredvid (som också var hål i) hade blivit påverkad av rotbehandling och skulle därför behöva lagas den med. Jag återkom till tandvården efter att smärtan inte lagt sig och då undersökte man och menade att även om jag uppfattar att det är den rotfylld tanden som bråkar så kan det vara nerverna från tanden bredvid som förvirrar. Jag fick rekommendation om att avvakta då det ibland kan ta mycket lång tid innan symtomen är helt borta. Under den tiden har jag haft en temporär fyllning ocv förklaringen till det är att den fyllningen inte stelnar lika mycket så trycket i tanden blir därmed mindre. Nu har jag gått med den fyllningen i några månader och nästa steg skulle vara att ta bort halva den och lägga i en permanent fyllning över. För ca 3 veckor sedan började det göra mycket ont igen. Smärtan sitter mycket lokalt på den rotfylld tanden och knackar jag på den så strålar det massor i den. I tanden bredvid känner jag ingenting och drar jag med fingret mot tandköttet så gör det också mycket ont i den rotfylld tanden.

Jag blir tokig snart, det är nästan ett helt år sedan jag sökte för tandsmärtan och sedan jag fick (hjälp) har problemen blivit större och jag fattigare. Det har överstigit en kostnad på 10000 kr och min tandvårdsföräkring (betalar för högsta skyddet över 3000 kr om året) täcker inte upp för alla de tillfällen jag besökt tandvården. Nu sitter jag här och kan inte ens tugga en banan på den sidan av munnen och försöker härda ut till februari då min försäkring fylls på och jag får tillgång till nya behandlingar. Står jag inte ut så tvingas jag betala den summan själv.
Min fråga, är det rimligt att jag som patient ska besöka tandvården ca 10 ggr under 1 år och uppleva större problem i munnen än de jag hade innan jag kom dit?

Med vänlig hälsning!

Svar:

Hej!
Du anger att du kan lokalisera smärtan till den rotfyllda tanden. Det kan finnas sprickor i tanden som är orsaken till dina symptom.
Sprickor uppstår tämligen ofta i rotbehandlade tänder då de ju förlorar en hel del tandsubstans dels kanske genom ett större
kariesangrepp och då tillträde till pulparum och rotkanaler måste skapas vid rotbehandlingen.
Det kan vara klurigt att särskilja och bena ut symptomen men man får gå systematiskt tillväga.
Karaktären av smärta och hur den provoceras är olika för:
-rotspetsinfektion (öm över roten, öm vid knack och belastning).
-pulpainflammation (provoceras f a av värme).
-sprickor (provoceras av punktbelastning av tandens olika krondelar).
Ingen form av garantiåtagande kan åberopas vad gäller rotbehandling tyvärr.
Be om en ordentlig uppdatering med din behandlande tandläkare i första hand.
Känner du dig inte trygg och nöjd därefter så kan du söka en second opinion men ta med en journalkopia då till näste tandläkare!