Rotfyllning

Fråga:

Hej! Jag har rotfyllt 2 tänder i v underkäke nr 6 o 7. Nr 6 är även rotspetsopererad. Men vid båda gångerna har jag fått hemska smärtor och en väldig sjukdomskänsla m feber stickningar i ansikte o runt munnen. Det har slutat med att jag fått dra ut dom. Och då blir jag några timmar.Nu är det samma sak igen, har påbörjat en rotfyllning av tand nr6 i höger underkäke . Den är rensad 1 gång sen avvakta. Fick ont direkt fick en penecilinkur var ok i 6 veckor, sen ont igen, ny rensning. Nu öm i tanden efter rensning igår som inte gjorde ont. Men lika sjuk igen samma symptom som tidigare men ont ut i örat o ner i halsen.Vad händer? Specialisten som gjorde dom 2 första rotfyllningarna vet inte och inte heller min vanliga som håller på med den sista. Dom har inte varit med om någon annan med min problemJag är helt bedrövad ska jag behöva dra ut den här oxå?! Det har varit amalgamfyllningar i dom här som gjordes när jag var barn. Är nu 60 år.

Svar:

Hej!
Jag tror man ska backa och tänka nytt när historien upprepar sig med till synes oförklarliga symptom
som ändå har en gemensam nämnare.
Du anger att de aktuella tänderna haft långtida amalgamfyllningar och då bör misstanken om sprickbildning alltid finnas med den dagen tänderna börjar krångla.
Vad/vilka symptom ledde till beslut om rotbehandling? Var diagnosen en definitiv infektion? Eller att tänderna krånglade, isade och småvärkte?
Var det svårt att rotbehandla eller var kanalerna åtkomliga?
Sprickbildning och överbelastning ger symptom som dina och det du känner i örat och neråt halsen kan vara käkled och muskulatur som smärtar.
Du har ju nu förlorat tuggstödet på ena sidan och då belastas/förändras bettet.
Be om en undersökning med inriktning ”bettfysiologi” och identifiering av eventuella sprickor.
Om en infektion verkligen konstaterats på roten ska tanden förstås rotbehandlas. Om det lutar åt sprickor/pulpairritation så kan en temporär krona på den
aktuella tanden vara en väg att ställa diagnos kanske en bettskena nattetid för att ersätta det stöd du saknar.