Rotfyllning

Fråga:

Hej! Jag har varit hos min tandläkare 3 gånger och ”rensat kanaler” inför rotfyllning. Jag bet sönder min tand så den sprack. Det slutade med att jag fick dra ut tanden istället. Ska jag då betala för de tre behandlingar som jag gjort tidigare? Känns som det var besök i onödan då jag frågade tandläkaren från början om vi inte bara kunde dra ut tanden men det tyckte inte han.

Svar:

Hej!

Det är alltid en besvikelse när behandlingen inte går som planerat och komplikationer tillstöter.

En tand som måste rotbehandlas är i regel tämligen skadad och har förlorat substans och kan därför  vara skör. Det är en bedömningsfråga när en tand inte längre är behandlingsbar och då måste tas bort.  ”Egna tänder biter bäst” så om behandling är möjlig är det att föredra förstås. Eftersom det behövdes flera rensningar så var kanske rotanatomin svår – eller bakterierna extra tuffa – men sådant är ju
omöjligt att förutsäga.

När den nu måste tas bort kan ju inte rotfyllningen debiteras – i det priset skulle ju rensningar och själva rotfyllningen ingå.
Rimligt är att tandläkaren får ersättning för den tid som åtgått och kommer att debitera något för de gånger du varit på behandling.