Rotfyllning

Fråga:

Jag har förra veckan dragit ut en tand, den hade fleta vertikala sprickor. Problemet var att den värkte emellanåt och kändes irriterad. Tandläkaren vill helst rotfylla den och göra en krona, men då det var tanden längst bak beslöt vi att dra ut den. Tanden hade inte spricka till roten. Frågan är nu kunde man inte bara gjort en krona på den, utan att rotfylla den? Jag har en tand som hade liknande problematik och den gjordes enbart en krona på, var det fel? Två tänderna längst bak o överkäke är nu borta, bör de ersättas? Är enda alternativet inplantat? Tycker ibland att den kronförsedda tanden är öm när man knackar på den, kan man rotfylla genom porslinskrona? Kan ju knte dra ut fler tänder!!

Svar:

Hej!
Sprickor är ofta problem både att diagnosticera och åtgärda.
Vertikala sprickor betyder i regel att tanden inte längre är behandlingsbar.
Vid tveksamhet kan man eventuellt göra en långtidstemporär krona – som kramar om tandkronan- för att utvärdera

och se om symptomen ger sig. Att satsa en större behandling rotfyllning/stift/krona om man misstänker sprickor är nog tveksamt.

Eftersom du har lite känningar på flera ställen skulle jag tro att en bakgrund till dina problem att belastning dvs tandpressning/gnissling. När nya material som porslin kommer i i bettet kan detta accelerera aktivitet. En bettskena som skyddar och avlastar kan då vara en bra idé. För att göra en bro som tandersättning behövs i regel en tand på var sida  om luckan – även vissa undantag kan göras med en friände /hängande ersättning.

Om detta saknas är alternativet att sätta implantat om möjligt för att bära en krona – eller som brostöd.
Ja man kan rotbehandla genom en porslinskrona – men utred belastningsteorin först.