Rotfyllning

Fråga:

Hej!
För en tid sedan så hade jag en infektion i en tand som min tandläkare påbörjade en rotfyllning på! Nu efter ca ett år beslutade vi att avsluta rotfyllning, då infektion hade läkt och tanden verkade må bra! Tandläkare utförde då rotfyllningen men använde sig inte av kofferdan. Strax efter rotfyllningen så fick jag en ny infektion med svullnad, smärta och till slut en fistel som tömde sig! Min tandläkare säger att det inte går att rädda tanden och den måste dras ut! Kan det vara så att det på grund av att han inte använt sig av kofferdan? Och att man i så fall behöver göra om rotfyllningen? Han säger dock att han inte kommer göra om rotfyllningen! Vad har jag för rättighet i detta fall, vet inte hur jag ska göra. Tacksam för svar!

Svar:

Hej!
Byt tandläkare!

Att rotbehandla en tand utan Kofferdam (gummiduk) är att be om problem – och dessutom inte tillåtet.

Initialbehandling lyckades göra tanden infektionsfri och möjlig att rotfylla – då gör man inte sitt arbete ogjort genom att avstå
att utföra rotfyllningen bakteriefritt med tanden avskärmad från munhålan.

Konsultera en annan tandläkare för att bedöma om ny rotfyllning är lämplig/möjlig. Hur viktig är tanden för dig? Det finns ingen garanti avseende rotbehandlingar. Du kan eventuellt anmäla till Patientförsäkringen men med tveksam framgång tror jag.