Rotfylld tand ger besvär

Fråga:

Hej!
Jag har haft rejält otur med mina tänder. Lagat samma flera gånger och rotfyllt dem. En tandläkare hade enligt en annan som jag gick till borrat i nerven och lämnat kvar karies så den fick fixas igen. Men jag har haft ont ändå så ytterligare en tandläkare tog sig an tanden och berättade att lagningen satt löst. Hon gjorde en ny och det kändes hyfsat efteråt men nu har jag ont igen när jag tuggar på något hårt. Det ä en kindtand i nederkäken. Varför gör det ont om tanden är rotfylld och är det bättre kanske att dra den?

Svar:

Hej!
En tand som varit utsatt för mycket behandling i omgångar och till sist fått en rotfyllning har ofta förlorat tandsubstans och kan ha sprickor som ger besvär vid tuggning belastning. Ofta behöver tanden då få en krona som kramar om och tål belastning.

Man får försöka lista ut om dina symptom kommer från svikt i tandkronan fyllningen eller från något problem på rotspetsen dvs från rotbehandlingen. Du får höra dig för om behandlingsalternativ och sedan fundera över hur viktig tanden är för dig, hur och mycket du vill satsa i tandvård ekonomiskt.