Rotfylla tand med smala rötter

Fråga:

Hej!
Tack för en jättebra frågesida! Min ordinarie tandläkare ville inte ge sig på att rotfylla min kindtand nr 7 i underkäken som hade smala rötter. Eftersom jag har fobi för att dra ut tänder så sa hon att hon kunde remittera mig till specialisttandläkare. Det är 13 månaders väntetid fick jag veta idag. Kan man räkna med att fyllningen håller så länge och kan en specialisttandläkare rotfylla även smala rötter? Jag oroar mig så för att jag ska bli tvungen att dra ut tanden.
Med vänlig hälsning

Svar:

Hej!

Tack för feed-back!

Utan att veta tandens diagnos dvs orsaken till att den behöver rotbehandlas så är det svårt att sia om eventuella besvär under väntetiden. Sannolikt handlar det om en nu symptomfri inflammation på rotspetsen eftersom du inte haft akut värk och besvär nu som orsak till rotbehandlingsbehovet/remissen. Då kan man hoppas att det håller sig lugnt tills du blir kallad och om besvär akutiserar så får de tas om hand då.

Det kan vara klokt av din tandläkare att om möjligt låta specialisten göra hela behandlingen, och ja, specialisten är ju just bäst på besvärliga, trånga rotkanaler. Det finns stora möjligheter att klara din tand bra så oroa dig inte nu.