Rotbehandling och krona

Fråga:

Hej
Jag har två frågor som jag skulle bli oerhört tacksam om jag kunde få svar på.

1. Om tanden är skadad och man behöver en krona utan pelare måste man göra rotfyllning av tanden eller är det möjligt att slipa tanden och placera kronan på utan rotfyllning.

2. Eftersom jag har tänder med frätskador så kommer jag behöva flera kronor och jag vet inte riktigt hur man ska tolka högkostnadsskydd? Vissa säger att själva kronan inte ingår i den, stämmer det?
Har jag förstått rätt om jag tex behöver betala 12.000kr för en rot+krona så blir nästa tand för 6000kr? Och behöver jag en tredje krona så är man uppe i 85%FK rabatt och endast behöver betala va 2000kr? Dvs om tandläkarens priser är exakt detsamma som referenspriserna.

Tack på förhand

Svar:

Hej!

Nej, en tand behöver inte rotfyllas för att förses med en krona. Om pulpan är skadad av karies eller annat ska de rotbehandlas, om den då anses försvagad så kan det vara aktuellt att förstärka med ett stift under kronan. Om en tand har frätskador så innebär det att emalj saknas dvs det är tandens ytterhölje som förlorats och ska ersättas.

För varje tand får behandlingsbehovet bedömas, compositlagning, porslinslamina/fasad, fullkrona och också tillämplig diagnos tillstånd för ersättning från tandvårdsförsäkringen. Beroende på skadans omfattning kan det bli så att försäkringen ersätter kostnaden för en fyllning men du och din behandlare väljer porslin. Konsekvensen blir då att du får betala en mellanskillnad mellan de två.

Du har uppfattat korrekt de yttre ramarna för ersättning. Kostnadsberäkning är komplicerad och den individuella beräkningen kan göras först efter en ordentlig klinisk undersökning, klargörande av diagnos/tillstånd och ersättning beroende på åtgärd. Min rekommendation är att du kontaktar en, kanske två kliniker för behandlingsförslag och känner dig för var du trivs bäst.