Rot-fyllning gick fel

Fråga:

Hej,
För cirka 4 år sedan reparerade min förra tandläkare en tand som hade reparerats ett par gånger, men den sista var ganska nära nerven. Hon informerade mig om att det kan hända i framtiden att jag upplever smärta och att det i så fall skulle behövas en rotfyllning.
Jag besökte min nya tandläkare (som jag valde eftersom jag nyligen påbörjade ett implantat procedur med honom) och han tog röntgen och sa att det inte var karies utan förmodligen nerven, eftersom den var för nära.
Jag litade på att rotfyllningen behövdes så vi gjorde det i början av november. Jag har gått igenom den här proceduren ett par gånger till, så jag vet hur det fungerar. Under denna behandling, även med MYCKET bedövning, var det ett ögonblick då jag känner en skarp smärta, något hände i det ögonblicket men tydligen märkte han det inte. Efter att narkosen tog slut, började den hårda smärtan och varade i över en vecka och har nu kommit tillbaka efter 3 veckor (vilket inte ska hända när man inte har en nerv, och även tidigare gånger hade jag noll smärta efter behandling). Sist vi pratade hade han sagt att vi skulle vänta lite till och se hur det bli inför nästa besök och sa att om det skulle fortsätta, skulle jag få träffa en specialist inom detta område.

Jag delade min röntgenbild med en familjemedlem som är tandläkare utomlands och hon sa att han förmodligen hade brutit något inuti tanden och om så var fallet skulle jag behöva ta bort den här tanden och byta ut den.

Först hade han INTE berätta för mig innan rotfyllning att han ”inte var” specialist, varför var jag inte hos en endodotist från början? Med detta i åtanke undra jag vad händer om han faktiskt bröt min tand och jag måste genomgå en ny implantat procedur, vad är lagkonsekvenserna för detta? Är den här privata kliniken tänkt att täcka någon av mina kommande betalningar? Returnera det jag betalade? Erbjuda ett kostnadsfritt implantat?

Tack på förhand!

Svar:

Hej,

Jag förstod inte hela inledningen, men man behöver inte bli remitterad till en specialist på rotbehandlingar (endodontist) bara för att en rotfyllning behövs – den kunskapen ingår i grundutbildningen och de allra flesta allmäntandläkare gör många rotfyllningar. Råkar tandläkaren ha av en fil i tanden, ska man upplysa patienten om det. Beroende på när i rensningsprocessen filen går av och var i rotkanalen, blir prognosen olika och likaså behandlingen. Jag har aldrig hört att man kunnat bryta av tanden. Implantat är inte alltid lösningen om en tand går förlorad, vilken behandling som nu krävs kan jag inte sia om. Vilka försäkringar din tandläkare har och det ekonomiska i din behandling får du diskutera med din tandläkare.