Röntgen bild

Fråga:

Hej!
Jag var för ca 10 månader sen och tog röntgen bilder på tänderna för jag hade en del problem med ena sidan i mun, tänkte om det kunde vara nåt allvarligt. Men tandläkaren tog 4 bilder och sa sen ”det ser bra ut”. Men nu har problemen blivit värre med ömhet, stickningar i örat, svullen tinning m m. Jag läste i en tidning att det kunde vara infektion i tandroten jag hade, symptomen stämmer. Då maila jag tandläkaren och frågade vad röntgen bilden visade egentligen, om det var nån infektion i roten. Då svara han att ”tandroten var ej med på bilderna”. Öhh jaha? Då funderar jag, röntgen bilder man tar är inte HELA tanden med där, inklusive rot ?
Sen, om man har en infektion i roten, har man automatiskt karies då i tanden ?

Svar:

Hej!
Vid en vanlig kontroll – utan att patienten uppgett några speciella symptom – tas översiktsbilder av tandraderna ”bite wings” för att se eventuell karies och status på omgivande benfäste.
En patient med symptom från ett visst område och med frågeställningen : infektion? rotbehandling? ska undersökas med så kallade apikala röntgenbilder som visar hela tanden och främst rotspets och omgivande ben. Dessa kompletteras med palpation av käkben och tandkött knackning och belastning av tänderna i området mm. Syns inte roten är bilden oduglig. Sök igen eller annan tandläkare nu innan helgerna.