Retainer

Fråga:

Hej, jag hade tandställning för flera år sedan. När min tandställning togs bort så satte tandläkaren in en retainer på mina framtänder för att hålla dem på plats. Tandläkaren informerade mig då att retainern skulle sitta på ett par år men sedan tas bort. När jag kom tillbaka till tandvården något år senare sa dem att retainern är permanent och bör ejs ta bort för då kan tänderna åka tillbaka igen (inte samma tandläkare som satte dit retainern).
Jag tycker att retainern är väldigt jobbig och jag kommer på mig själv dra tungan emot den hela tiden. Den är också väldigt missfärgad och känns äcklig.
Är det så att om den tas bort så kommer mina tänder att röra på sig? Finns det en annan lösning som gör att jag slipper ha retainers på tänderna?

Svar:

Hej,

Det är riktigt att du bör ha retainertråden hela livet för inte tänderna ska flytta sig. Att ha en tråd på tänderna är nog det smidigaste sättet att motverka att tänderna flyttar sig. Alternativet kan vara tunna hårda plastskenor som man har nattetid, dock är risken stor att man glömmer att använda skenan och då flyttar som sagt tänderna på sig och därför är min rekommendation att du behåller dina retainertrådar.