Process dra ut tänder byta till löständer

Fråga:

Undrar hur det går till när man har dålig munhälsa stora luckor,dragna kindtänder, mkt tandsten o är pensionär. Dvs ekonomiskt att åtgärda detta med kronor porslinsbryggor osv vilket blir väldigt dyrt.
Alternativ då att dra ut de dåliga tänder jag har kvar o ersätta med lösgommar.
Hur går detta till med extraktioner o vad kan kostnaden då bli ungefär med tandvårdsstödet avdraget?
Är lite tveksam om det dyrare alternativet blir hållbart i längden. Är 69 år.
Har hela mitt liv varit tandvårdsreform.
Mvh

Svar:

Hej!

Vi är många som tycker det är tråkigt och underligt att tandvården inte ingår i övriga vården, då munnen absolut är en del av kroppen. Tyvärr blir därför kostnaderna stora vid större behandlingar. 

Alla har rätt till ett allmänt tandvårdsbidrag som är 300 kronor alternativt 600 kronor per år beroende på individens ålder. Har man fyllt 65 år är bidraget på 600 kronor. Tandvårdssystemet är uppbyggt som ett Högkostnadsskydd där staten går in och betalar en viss procent, förenklat – 50% som överstiger 3 000 kronor och 85% som överstiger 15 000 kronor.  

Tandvårds- och Läkemedelsverket har en referensprislista som alla tandläkare privata och inom regionerna (tidigare landstinget) har som riktlinjer. Specifika åtgärder kan dock variera kraftigt, då det är fri prissättning och privattandläkare bestämmer själv sin prislista. Undersökningskostnaden kan därvid variera och är du ny patient/kund hos en tandläkare kan det behövas till exempel flera röntgenbilder och en mer utförlig undersökning för att tandläkaren ska kunna göra en terapiplan för just dig. En undersökning/utredning som är större kostar också mer. 

I ditt fall, när det är så stor behandling som ska göras är säkert din undersökning lite dyrare. Vad jag inte vet är hur många tänder du behöver ta bort, eller om det är möjligt att behålla någon tand, som då kräver mer behandling så som rotfyllning eller som du nämner förses med krona eller kanske kan fungera som något stöd i en bro/brygga. Detta gör det därför omöjligt att ge dig något pris. Högkostnadsskyddet beräknas per år. Det vill säga kostnaderna för all behandling du gör under en tolv månadsperiod hos tandläkare och tandhygienist. De flesta tandläkare/kliniker kan erbjuda någon form av betalningsplan då vi vet att kostnaderna ofta är stor vid större ingrepp.