Problemtand

Fråga:

Stort tack för ett tydligt svar på min nyss ställda fråga angående min rotfyllda tand nr 7. Om det blir utdragning kan jag väl inte sätta krona , då är där väl inget att fästa stiftet i? Istället för att rotfylla om, kan jag istället göra en rotspetsoperation ? Vill göra det som blir bäst , bryr mig inte om kostnaden, bara det blir bra. Min nya tandläkare tyckte inte det var någon bra idé att sätta krona , då denna tand är för nära bihålorna. Mycket tacksam för svar från dig! Vänligen

Svar:

Hej igen.

Har tanden nu en re-infektion sannolikt i en inte tidigare rensad kanal så hjälper inte en rotspetsoperation, den skulle ju i så fall bara stänga utvägen då det inte går att rensa en rotkanal baklänges. Närheten till bihålan är oftast en kontraindikation för rotspetskirurgi. Krona löser inte ett endodontiskt problem utan ersätter bara en eventuell substansförlust om rotbehandling försvagat tandkronan så att frakturrisk uppstått.

Igen summerat ditt tandstatus, ålder, tandens behandlingshistorik kan du:

-om symptomen tillåter och t ex inte kräver upprepade antibiotikakurer under väntetid till endodontist, försöka en ny rotbehandling.

– låta ta bort tanden.