Problem med tandkronor

Fråga:

Den 8 februari fick jag porslinskronor på framtänderna, efter en cykelolycka under förra våren. Sedan dess har jag fortfarande ”ont” när jag biter med framtänderna. Det gör inte så ont så att jag inte kan bita alls, men jag känner det i tänderna och det är obehagligt. Jag undviker fortfarande att bita med framtänderna, vilket är lite knepigt i vissa fall. Breda hårda saker, som tex knäckebröd, är opraktiskt att bita med sidan av munnen. Är det vanligt att känna av framtänderna efter så pass lång tid? Är det troligt att det kommer sluta kännas?

En annan sak, som är betydligt svårare att förklara… Sedan ingreppet känner jag en obehaglig lukt som ingen annan känner. Det går i perioder när jag känner det mer eller mindre. Vissa dagar är det riktigt jobbigt, medan jag vissa dagar knappt känner det alls.
Lukten är lite sötaktig och ”torr”/bränd (extremt svårt att beskriva!), påminner lite om mögliga citrusfrukter, och det känns liksom torrt i näsan. Samtidigt så har jag ”känningar i tänderna”, inte bara i framtänderna utan i hela främre delen av munnen. Det känns som att bita på metall (en gaffel eller en bit metallföremål) och lite som ilningar. Väldigt obehagligt.

Jag har sedan tidigare känsliga/blottade tandhalsar och får lätt ilningar av kallt och varmt. Den känsligheten har dessutom blivit värre i de två framtänderna som har fått porslinskronor. Den här ”bita i metall”-känslan och lukten har jag dock aldrig känt tidigare utan det kom efter att jag fick porslinskronorna och har pågått sedan dess.

Svar:

Hej!
Klart är ju att något inte är helt bra i området och man bör noggrant utreda vad som orsakar detta. Några tänkbara orsaker kan vara att du pressar/gnisslar på de nya kronorna som då kan få diverse symptom : isa , ömma mm. Att du redan har problem med tandhalsar ( vilka ju orsakas av överbelastning ) talar kanske för denna orsak som mest trolig. Vid trauma mot tänderna kan sprickor uppstå som är svåra/omöjliga att se initialt men som ger diffusa problem senare. Vid slag mot tänderna så kan blodförsörjningen till pulpan i tanden skadas – ofta hämtar den sig men ibland så klarar inte vävnaden upp att läka ut – utan blir inflammerad. Också denna process kan pågå under en längre tid innan diagnosen klarnar och behandling är indicerad. Kontakta din tandläkare för utredning! Om din tandläkare är medlem i Privattandläkarna så finns ett tvåårigt garantiåtagande räknat från cementeringsdatum på de två kronorna, dock inte på eventuellt tillkommande behandling.