Problem med tänderna
Fråga:
Hej,
Jag är 38 år och fram tills för 9 år sedan jag aldrig haft några problem med mina tänder. Tror att jag hade ett litet hål i 20-års åldern, annars ingenting.
Men plötsligt ändrades det. Det började med några småhål och sedan kom en rotfyllning. Därefter har jag haft två tänder (sexårständer) som spruckigt och som jag fått dra ut. Är precis klar med implantatbehandling av dessa. Utöver detta har jag haft problem med några andra tänder också. Tror kankse att det är totalt sju tänder som jag haft problem med totalt (dragit ut två, rotfyllt två, hål i tre).
Jag har frågat alla tandläkare jag träffat i samband med detta vad detta kan bero på men inte fått några förklaringar. Jag har alltid varit väldigt noga med mina tänder vad gäller tandbostning, flux, tandtråd och regelbundna tandläkarbesök, så det känns så himla “orättvist” att jag drabbats så hårt.
Jag kan inte själv se att något förändrats dessa åren bortsett från att jag varit gravid och fött tre barn (2011, 2013 och 2017). Vid min senaste graviditet hade jag jättemkt problem med tandvärk de två sista månaderna. I övrigt vet jag inte hur mkt man kan “skylla” på graviditeterna eftersom de varit enkla utan kräkningar som jag förstått kan fräta på tänderna.
Det har varit väldigt jobbigt rent psykiskt att gå igenom detta och jag skulle så himla gänra vilja ha en förklaring till allt som hänt.
Tack på förhand!
Hälsnignar
Maria
Svar:
Hej!
Det är inte så ovanligt med en munhälsoutveckling som din. Jag kan tänka mig flera orsaker. Ofta finns under tonårstid tidiga angrepp i emaljen som inte föranleder behandling. Vid de årliga kontrollerna bör detta kollas upp och följas. Blir det längre intervall mellan uppföljningarna kan det ju passera gränsen för vad som bör lagas. Graviditet – man märkte att karies ofta ökade hos nyblivna mödrar och man trodde förr att fostret
tog kalken ur moderns tänder. Så är det inte – men sant är att karies – och andra besvär från munnen -ofta ökar i denna period. Orsaken till besvär från tandköttet är hormonell och medför ofta blödande och ömmande tandkött – vilket ofta medför att man borstar försiktigare och beläggningar blir kvar. Vanligt är även ändrade kostvanor – småätande och sötsug -även nattetid utan efterföljande rengöring. De tänder du förlorat nu är ju de första permanenta sidotänderna och de har ju varit med en stund och är därför mest utsatta för problem. Bra att du nu är vid god munhälsa och kan sköta dina tänder framgent på ett bra sätt med stöd av tandvården.