Problem med tand före tandutdragning

Fråga:

Hej!

Jag rotfyllde en tand i februari/mars. Därefter lossnade fyllningen (det gjordes inget åt det) och en bra tid därefter uppstod en spricka i den tanden. Hade även fått karies vilken jag inte vet när den uppstod.
Uppsökte tandläkare nån vecka senare men inget gjordes åt tanden förrän flera veckor senare då den drogs ut.
En vecka efter tandutdragningen konstaterades att jag hade en infektion/området var infekterat så en tandläkare spolade rent, skrapade o.s.v. Borde jag även fått antibiotika?
En tandläkare har sagt att man får en infektion i tanden om man får en så djup spricka som jag fick. Ändå gjordes ju inget åt den på 3 eller 4 veckor. Betyder det att jag alltså har haft en infektion så länge? Tandläkaren sa att man inte behövde få symtom.
Jag är rädd att infektionen från tanden därför har spridit sig i kroppen och kan komma att orsaka problem. Det är väl allvarligt om infektionen sprider sig? Men tandläkaren kan ju inte veta om en infektion har spridit sig.
Dessutom lyckades tandläkaren som drog bort tanden inte få bort precis hela, en del av roten blev kvar så nu måste jag operera bort den hos en specialist. Bör jag få antibiotika i samband med den behandlingen då?

Svar:

Hej,

Man förskriver inte antibiotika bara på rutin för att man ska ta bort en tand, vare sig det är en spricka i tanden eller om det är en tand med karies i. Hur länge du haft den eventuella infektionen vet jag inte och en risk för spridning finns alltid, men är man vid god hälsa klarar kroppen av det. Om du behöver antibiotika inför alternativt efter nästa besök/operation hos specialisttandläkaren, bedömer specialisten.