Problem med ilningar

Fråga:

Hej!

Har länge haft problem med tänderna pga psysisk ohälsa. Har hål i alla tänder/mellan tänderna men har skött om dem sen ett tag. Har dock problem med ilningar (har karies). Har borstat med mjuk tandborste, flossat tänderna etc . Besökte tandläkare för en månad sen men han sa att jag skulle bara ta munskölj (hade besökt honom 6 månader tidigare och tagit röntgen). Men det ilar så mycket att ibland kan jag inte äta bär eller mat med skal för det är känsligt för tänderna. Ibland kan det hugga till i tänderna. Kan även medge att jag äter för mkt socker. Jag känner mig ignorerad och vill få bort ilandet. Ska jag bara fortsätta med rengöring eller ska jag få specialbehandling och få ordentlig rådgivning?

Svar:

Hej!

Så bra att du har en kontakt med tandvården.  Ilningarna beror nog huvudsakligen på karies och försvinner inte förrän  det är rengjort och lagat. Gör en behandlingsplan tillsammans med din tandläkare.

Vid besvär med tandhalsar och lite tunn emalj kan fluorsköljningar hjälpa till att täta och stärka upp ytan mot ilningar. Daglig rengöring gärna med elborste och även av mellanrummen är bra och tillskott av fluor i form av daglig sköljning alltid plus.