Problem med brygga

Fråga:

Hej. Har en fråga som gäller en ny brygga i överkäken. Var tvungen ta bort en tand och bestämde att skaffa en brygga för att kunna tugga maten. För att bryggan ska kunna fästas så måste de två tänderna bredvid slipas ner. Då fick jag problem med värk i en av dem. Min tandläkare sa att vi då måste rotfylla den. Har gått några gånger för att göra det och min tandläkare säger att nu är tanden rotfylld och funderar på att sätta fast bryggan ordentligt. Men då känner jag av när han rotar i tanden som ska vara rotfylld. Han förstår inte det, jag borde inte göra det. Nu börjar han fundera om jag har en spricka i tanden vilket jag inte förstår. Visserligen var han tvungen att slå väldigt hårt på bryggan för att få loss den när han skulle ta bort den provisoriska fästningen men kan tanden ha blivit skadad då? Kan man sätta fast bryggan på en tand som inte känns bra? Hur kan man få reda på vad som är fel? Jag ska till tandläkaren igen om två veckor och då vill han avsluta arbetet. Mycket tacksam för svar

Svar:

Hej!

Det var ju lite otur att behöva rotbehandla det ena brostödet men så är det ibland när tänder utsätts för större behandlingar. Det var ju bra att bron gick att ta bort så att tanden kan inspekteras. Det kan vara fråga om sprickbildning som kan vara svår att se, kanske med infärgning av tandstumpen knappast på röntgen.

En annan orsak kan vara belastning och bron behöva justeras något i bettfunktion, en annan orsak kan vara att tandens rothinna fick ett ”blåmärke” när bron knackades bort. Det tar tid att klinga av, även eventuell irritation reaktion på själva rotbehandlingen kan ha en längre läkningstid. Ha lite tålamod och mitt råd är att cementera bron med temporärt cement nu så att den är avtagbar vid behov ännu någon tid tills området är symptomfritt.