Problem efter tandställning

Fråga:

Hej!
Drog ut 4 tänder på grund av att jag pressat fram mina tänder till ett överbett på överkäken och satte då oxå in tandställning som gjorde att tänderna åkte väldigt mycket inåt. har sedan dess haft otroligt mycket problem med blåsor och ont i käken och att tungan inte får plats, har försökt gå till tandläkaren som behandlade mig men hon tycker tänderna ser bra ut så undrar om det finns någon specialist man kan gå till i sverige, i eller nära stockholm som kan hjälpa mig bättre? Och är det möjligt att ha någon sorts tandställning som kan öppna upp munnen på något sätt? T.ex åtminstone göra munnen bredare alltså så att leendet blir bredare eller bara göra hela munnen större? Har oxå visdomständer som börjar växa ut så vet ej om dem är nåt man kan göra plats åt/använda då också? Jätte, jätte tacksam för svar!!

Svar:

Hej!

När man planerar för tandreglering görs ett antagande om framtida käktillväxt/bettfunktion mm och oftast stämmer senare kartan och verkligheten överens. I ditt fall blev ändringen av framtändernas lutning och position inte bra i förhållande till bettfunktion/käkled och tungans behov av plats. Vid första anblicken av dina tänder och tandbågar ser allt ok ut men för att bedöma funktion krävs en annan mer ingående undersökning.

För att förstå och diagnosticera ditt problem behövs lite specialkunskaper i oral fysiologi/bettfysiologi och i tandreglering för att sedan åtgärda problemet. Du kan be om remiss till bettfysiologi, tyvärr är väntetiderna ofta långa. Det finns även tandläkare som utan formell specialistexamen valt att nischa sig i bettfunktion (t ex medlemmar av Dawson academy) och som kan ge en snabbare tid för undersökning.

Sök på nätet med lite olika ord t ex: bruxism/tandpressning/käkledsproblem/huvudvärk. Kanske kan en direkt kontakt med en tandreglerare också fungera du kan ju höra dig för och be om en konsultation