Problem efter rotfyllning under brygga

Fråga:

Hej
Jag har en brygga i överkäken som är fäst i hö kindtand. Fick ont i tanden och kom till specialist som
bedömde att jag måste rotfylla en kanal. Andra kanaler var rotfyllda. Hon hade svårt att hitta den tredje kanalen, men efter flera besök så fann hon den och rotfyllde. Det är två år sedan, jag har haft besvär sen dess med inflammationer ett par gånger.Kom till min tandläkare nyligen som sa att den måste ut för den var sprucken.Så ingen ny brygga går att sätta in så nu blir det inplantat. Jag drog ut tanden idag och fick med mig biten av bryggan med mig hem i en påse. När jag öppnade påsen så luktade det fruktansvärt illa. Och i bryggan satt en bomullstuss som var svart och sur. Den måste ha suttit där i två år..Ska nu kosta på 20.000kr för inplantat. Ska det gå till så där

Svar:

Nej – självklart inte – om bomullstussen lämnades vid rotbehandlingen !
Tveksamt om just tussen orsakat/bidragit till sprickan… eftersom det var svårt att hitta kanalen behövde kanske tandsubstans avverkas inne i tanden – som försvagade den ytterligare.
Rotbehandlade tänder får ofta sprickor och har den dessutom varit brostöd så har den kanske varit lite extra belastad. Bra att det går att ersätta tanden med ett implantat. Beroende på hur länge sedan behandlingen utfördes så kan du eventuellt anmäla till Patientförsäkringen för bedömning av om det kan betraktas som en behandlingsskada och eventuell ersättning utgå.