Problem efter rotfyllning

Fråga:

Hej, I september 2023 rotfyllde jag en tand nr 6 uppe räknat från framtanden.
Tandläkaren som utförde ingreppet missade en kanal och efter turer fram och tillbaka, då jag fortfarande hade ont, fick jag en remiss till en specialist först i januari 2024. Rotfyllningen gjordes om, nu i alla 4 kanaler. Fick även äta en penicillinkur då det fanns en inflammation.
Nu efter 7 veckor är jag fortfarande öm i tanden. Vid återbesök förra veckan sa specialisten att rotfyllningen ser bra ut men att det uppstått fickor som kan vara infekterade. Var till tandhygienisten för 4 veckor sedan men då fanns ingen infektion fast tand var öm. Vet inte vad jag ska göra. Har haft ont i denna tand i över 8 månader nu och känner mig hjälplös. Jag är väldigt duktig på att använda mellanrumsborste, tandtråd och eltandborste, Vad tycker du mitt nästa steg ska vara? Är ett besök hos hygienisten igen? För några år sedan fick jag en spricka i en tand som sedan fick dras ut….jag tycker symtomen påminner om den ömhet jag kände runt den tanden men tycker att de borde sett på röntgenbilder om tanden spruckit eller likande vid behandling?
Jag vore mycket tacksam för din synpunkt i hur jag ska gå vidare i detta som tär mycket på mitt psyke, att aldrig bli fri från denna molande värk.

Allt gott!

Svar:

Hej,

Bra att tanden blev fullständigt rotfyllt. Tyvärr tror jag som du nämner att det kan vara en spricka som gör att symptomen inte helt försvinner. Sprickor är många gånger svåra att upptäcka. Tandläkaren vill säkert ha tecken på att det är en spricka och hen ska rekommendera tandborttagning, men ihållande smärta är också ett tecken på att tanden måste tas bort.