Porslinskrona-rotfyllni g

Fråga:

Hej!
Jag var på undersökning och min tandläkare konstaterade ett hål i en tand som redan var lagad med en stor plastlagning. Jag fick ett kostnadsförslag med en rekommendation att välja att sätta dit en krona. Jag valde det alternativet och kronan sattes dit. Nästan på en gång fick jag ont i tanden och tandläkaren konstaterade att det behövdes en rotfyllning också. Jag hade inte blivit informerad att det ibland kan bli så, innan jag tog beslutet om krona. Jag sa till min tandläkare att hade jag vetat det här från början hade jag valt det billigare alternativet och sluppit det här. Porslinskronan fick därmed borras upp och rotfyllning gjordes samt provisorisk lagning sattes dit innan sommaren och jag fick betala även för rotfyllning. Nu har jag under sommaren känt att det är något som känns när jag t ex borstar tänderna på själva tuggytan. Inte riktig värk, men som ett slags obehag och tanden känns inte död. Nu sa tandläkaren att det kan vara någon missad kanal som spökar. Tandläkaren valde att låta den provisoriska lagningen vara kvar nu och sen fick jag en ny tid för vanlig undersökning i december och då ska vi se om det är kvar då. Jag vet inte om de tror att jag inbillar mig på grund av att det är svårt att förklara hur det känns. Ingen röntgen togs nu.
Mina funderingar är därför
Borde inte de ha stått för rotfyllningen eftersom jag inte blev informerad innan vad som eventuellt kunde ske?
Kan man låta en provisorisk lagning vara kvar så länge? Hur ska jag kunna veta om det är någon kanal kvar som spökar? Kan en rotfylld tand bli så här utan att det är något fel? Vad är risken med att vänta ännu längre med att göra något?
Tack på förhand!

Svar:

Hej,

Du beskriver att du tidigare hade en stor plastfyllning, så risken att tanden behövde rotfyllas fanns nog där från början. Men jag tycker att det alltid är bäst att berätta allt, innan behandlingen sätts igång. Hade tandläkare nämnt detta innan så hade du även om du då valt kronalternativet inte blivit så missbelåten som du nu är, och du hade då förstått om du behövt betala för en rotfyllning.

Det finns olika typer av provisoriska lagningar, vet inte vad du fått men de flesta håller riktigt länge och bör inte vara något problem med det.  Rötterna har ofta ett flertal birotkanaler och vanligtvis räcker det med att huvudkanalen och de största bikanalerna blir rensade och sedan dör vävnaden i de sista små bikanalerna när rotfyllningen är gjord. Tandläkaren vill säkert i ditt fall vänta och se om tanden lugnar ner sig.