Porslinkronor/keramik

Fråga:

Hej . för fyra år sen övertalade min tandläkare mig att slipa ner mina tänder i överkäken o cementera dit porslinskronor . jag gick tyvärr efter mycket om och men med på det . han tog inga förebilder på mig o satte in standardkronor . här började mitt elände . stora gedigna kr i min lilla mun . betthöjning som jag ej ville ha . etestiken i ansiktet har förändrats något kopiöst och fruktansvärd värk sen dess . bettet är helt skevt och fått överbett som jag aldrig haft . både ser o känner att käkarna har ändrats med . har slutat äta . går inte utanför dörren . vill inte visa mig bland folk längre . de som kännt mig känner inte igen mig längre . anmälde han till ivo o han fick en varning . de skickade mig till oral protetik på lasarettet o de sa att de ska göra om det men nu backar de . vart hos nån tandläkare på konsultation men de vill ej ta i det . de ska ringa i veckan o jag hoppas verkligen på något bra . för orkar inte detta mer nu . det borde väll gå att ta bort dessa kronor ta nytt avtryck o göra det så bra det går eller . kan inte se ut o ha det så här i munnen mer . är helt knäckt . hela mitt sociala liv o mående är ju borta . tacksam för svar mvh.

Svar:

Hej!
Att behandla med omfattande protetiska arbeten /porslinrestaureringar är en grannlaga uppgift.
Det kräver kunskap och erfarenhet och god relation till patient och tandtekniker.
Det kräver förarbete och planering tillsammans patient /tandläkare så att ett gemensamt mål kan identifieras –
innan behandlingen startar. Man bör även arbeta med temporära kronor för att prova ut storlek/form och funktion.
Nu är kronorna på plats och ett omtag behövs .
Försök att tala om i detalj vad som inte känns/fungerar bra. Har du foton som visar utgångsläget före behandling kan det ge bra information.
Du bör tas om hand av en specialistklinik med erfarenhet av behandlingar som den du står inför. Viktigt är att du känner dig trygg och har
förtroende för den som ska hjälpa dig.