Plastfyllning

Fråga:

Hej !

Jag fyllde i plast mellan tandkött och framtand förra året på våren efter en gammal lagning som försvunnit för att snygga till.
Nu har den fallit bort efter mindre än ett år (vilket är ganska kort tid).
Nu fick jag betala igen för samma tand ! Ska det inte hålla längre än så?! vad finns för ledtider att gå efter eller om det finns någon garanti gällande hur seriösa tandläkare jobbar?

Tack på förhand !

Svar:

Om fyllningen var på en tandhals så är det ofta problem att få den att sitta. Behovet av fyllning kan vara ett kariesangrepp – men även en blottad tandhals .
Att tandhalsen blottas och tandköttet drar sig tillbaka beror på att tanden är överbelastad och utsatt för tandpressning/gnissling. Fyllningen kan vara gjort efter alla konstens regler men den rörelse/svikt som uppkommer i tandhalsområdet och som gör att tandhalsen blottas och att en eventuell fyllning lossnar.
Dessutom är det svårt att få ett bra fäste mot tandhalsområdet då emalj saknas och dentinet (tandben) limmar något sämre mot compositen.
Garantier inom tandvården gäller ”protetik” dvs proteser, kronor, broar och implantat – men inte fyllningar eller rotfyllningar.