Permanenta tänder saknas

Fråga:

Hej. Min son (fyllde 6 år i sept 2023) har tappat båda övre framtänderna för drygt 2 månader sedan. De blev lösa som vanligt så ingen form av slag eller olycka. När han tappade de nedre i somras växte de nya upp omgående. I överkäken syns ingen tendens till att några nya tänder är på väg upp. Han tappade även ännu en tand i nedre käken vid sidan av framtänderna. Inte heller där syns någon ny på väg. Behöver jag vara orolig att något är fel?
Nu börjar en tand till uppe vara lös och jag är rädd att han snart inte kan äta ordentligt om många tänder saknas eller att han ska bli retad i skolan mm

Svar:

Hej,

De flesta barnen börjar tappa sina framtänder någon gång mellan 6 och 8 års ålder. Så din son har varit relativt tidig. Tänderna kan ta lång tid på sig att komma fram (många gånger upp till 6 månader). Har inga tänder kommit fram vid nästa tandläkarundersökning, kan du påpeka att det tagit lång tid. Tandläkare tar då säkert en kontrollröntgen om hen inte kan känna de nya tänderna. Äta fungerar bra ändå, kan vara svårare att bita av något med framtänderna.