Penicillin innan jag drar ut en kindtand?

Fråga:

Hej! Jag har en fråga: Jag är i Spanien – på Gran Canaria – under några veckor och måste dra ut en tand. Har besökt tandläkare här och hon har skrivit ut en penicillinkur, Amoxicillin 700 mg, tre ggr / dag under en vecka. Ska ta det INNAN jag drar ut tanden. Vad säger du om det? Är det verkligen nödvändigt då jag är helt frisk. Tacksam om jag får svar. Mvh

Svar:

Hej!

Om tanden har en akut pågående varbildning kan det ibland vara indicerat att ge antibiotika innan tanden tas bort. Beroende på stadium på infektionen så kan syftet även vara att minska utsåddes av bakterier i blodbanan vid borttagandet. Vid akut infektion kan det vara svårt att få bedövningen att ta riktigt bra och då kan det vara klokt att behandla med antibiotika några dagar före och efter själva tandborttagningen.

I Sverige är vi restriktiva med att förskriva antibiotika men ibland är det självklart indicerat. Amoxicillin är ett lite bredare preparat och kanske inte förstahandsval här men kan vara ok. Gör en bedömning av hur om infektionen och är du svullen, har värk och tömning av var så starta kuren så att tanden kan tas bort under antibiotikaskydd.