Parodontit

Fråga:

Hej! Jag undrar varför parodontit är ”kronisk” ? Kronisk innebär ju att den aldrig går att få den försvinna i stort sett? Har man en gång fått tandlossning så köper man större risk att drabbad igen?

Behöver få förklarat varför sjukdomen är ”kronisk” dvs kommer drabba alla tänder – eller drabbar den bara en tand men att den då är kronisk = progressiv?

Tack för svar!

Med vänliga hälsningar

Svar:

Hej!

Uttrycken kan kanske upplevas förvirrande och missvisande men det är det terminologi vi använder. Parodontit orsakas av genetik, vissa bakterier, brister i munhygien allmänsjukdomar som diabetes t ex. Progressiv innebär att den är i en infekttiös, aktivt bennedbrytande fas där benets omgivande compacta/yttersta skikt är borta och märgrummen öppna.

Kronisk används där sjukdomen inte är aktivt nedbrytande men man har en sänkning av marginell benhöjd (fästehöjd) med ny obruten compacta på benets yta. Sjukdomen parodontit drabbar inte bara en enstaka tand utan är generell för bettet. Inom bettet är tänderna olika riskutsatta beroende på anatomi, möjlighet till renhållning mm. Patienten kan alltså ha parodontit men en utläkt sådan. Dock finns en ökad risk för återfall beroende på orsaksfaktorerna jag nämnde och den patienten ska ha regelbundet stöd av tandvården/tandhygienist.