Parodontit och mjölksyrabakterier

Fråga:

Hej, har läst att mjölksyrabakterier kan ha en positiv effekt vid tandlossning. I avhandlingen framgår det att det är L. plantarum NC8 som är testad.

Hittar inget kosttillskott med den betäckningen men det finns ju exempelvis probi original som innehåller L plantarum 299v. Fungerar det lika bra med den eller behöver det vara just nämnda NC8? Eller är det bättre att satsa på ett kosttillskott som innehåller flera olika bakteriestammar?

Svar:

Hej,

Det pågår flera forskningsprojekt med avseende på mjölksyrabakterier vanligtvis är det Probiotika i stort som man är intresserad av. Lactobacillus plantarum som du nämner är en av de stammar av Probiotika som många studier gjorts med. Det är en stark stam som överlever magsäckens sura miljö och når tarmarna, finns naturligt i tarmarna och även i fermenterade livsmedel. Vad jag förstår av de studier som gjorts med Probiotika och dess effekt på tandlossning är syftet att hitta alternativ till antibiotikabehandling som man vill undvika för att minimera risken för resistentutveckling. Att äta fermenterade livsmedel eller att ta ett kosttillskott kan säkert vara av godo för hälsan i stort.