Övre tandraden ”gömd”

Fråga:

Hej! Jag är 16 år gammal och har länge varit osäker över mina tänder, då jag har en glugg mellan exakt varje tand på den översta tandraden. Har varit hos tandläkaren och i princip tjatat om tandställning eller fyllning med komposit i 4 års tid, men blivit nekad varje gång. Jag ska nu inom snar framtid fylla mina gluggar! Men, det är inte bara detta som påverkar min självkänsla. Min översta tandrad syns inte när jag pratar, skrattar eller ler. Den är så gott som gömd under överläppen, om jag inte tvingar fram den i ett onaturligt leende som får mig att se helt dum ut.

Så min fråga är…
Varför och hur kommer detta sig? Är det käken som sitter konstigt? Finns det något sätt att fixa detta? Och isåfall behöver jag betala? Tacksam för svar! Mvh. Jag

Svar:

Hej,

Jag tycker du ska boka en tid hos tandläkare och beskriva din problematik för att de ska förstå och se vad som kan göras. Även om du nu fyller i dina gluggar kommer tänderna inte att bli större och synas mer, och dina förväntningar uppfylls inte. Om du blivit nekad tandreglering beror det på att din tandproblematik inte klassas som tillräckligt dysfunktionellt. Mycket av den estetiska tandvården ingår inte i den kostnadsfria barn och ungdomstandvården, men man kan alltid fråga vad som kan göras och säkert få en prisuppgift där du får betala 100%.