Överbett

Fråga:

Halloj! Jag är en tjej på 18 år som har överbett/ öppet bett. Det har jag fått då jag sög på tummen f när jag var liten.
Det har såklart påverkat mitt självförtroende när tänderna sticker ut och jag har bett om tandställning men tandläkaren tyckte inte att det behövdes då bettet var för litet för ”måttet” och man skulle då behöva dra bort hörntänderna tydligen. Det var visserligen några år sen jag kollade hur stort bettet var så det kan ha blivit större nu.
Ett problem förutom det estetiska jag har så får jag jättelätt blåsor i tandköttet då jag råkar bita mig med höger hörntänderna eftersom att de sticker ut mest. Är det en möjlig anledning till att få tandställning förutom att jag tycker att det är fult? Det blir jobbigt för mig att äta eftersom att jag har dessa blåsor ofta och jag råkar oftare bita till i tandköttet.

Svar:

Hej!
Många ungdomar upplever ett stort behov av tandreglering som tyvärr inte matchas av Landstingens snäva krav och kriterier
för kostnadsfri behandling.
Det vore självklart bra att åtgärda ditt problem nu men om du är bedömd av tandreglerare och fått nej så är det nog ganska kört.
Behandlingen som du behöver, sannolikt ta bort en premolar tand nr 4 på var sida för att ge plats åt en justerad tandbåge kan
du låta utföra senare i livet också men då på din egen bekostnad. Eventuellt kan visst bidrag komma från tandvårdsstödet.
Det är en rätt omfattande, tidskrävande och därmed kostsam behandling förstås men görbart.
Kanske kan du försöka överklaga beslutet nu och få en ny bedömning av läget innan du ger upp.