Överbett

Fråga:

Hej!
Jag har ett överbett som jag tycker är väldigt jobbigt i vardagen, det gör ont i käken, ont i huvudet, svårt att sova, känns som käken ”trycks” in i ansiktet vilket är väldigt jobbigt. Så jag undrar vad för slags tandställning man behöver eller hur man fixar överbett? Vill helst inte ha någon synlig tandställning, om det går så tar jag hellre en tandställning som sitter på baksidan av tänderna, men jag är även väldigt rädd att det ska göra ont att sätta i tandställning eller käkoperation eller vad man behöver. Jag vet inte om det finns någon nattandställning men det hade ju vart toppen om det skulle finnas! Sen undrar jag hur mycket det kanske skulle kosta eller om det är gratis eftersom jag bara är 16 år.
Mvh

Svar:

Hej!

Barn och ungdom har fri tandvård t o m 23 år. Men vad gäller tandreglering så är det inte självklart tyvärr utan beror på diagnos av bettfelet. Vid din ålder borde en bedömning ha gjorts av dina bettförhållanden och om du bedömts ha behov så skulle man tagit upp detta vid ditt besök.

Vilken behandling som du eventuellt skulle behöva kan sägas först efter en klinisk och röntgenologisk undersökning. Vid stora överbett är orsaken ofta att finna på käknivå dvs inte bara beroende på hur tänderna står i käken och behandlingen blir av olika art. Ta kontakt med din klinik eller sök en annan som är ansluten till Landstingets barn- och ungdomstandvård och ställ frågan. Tandreglering och käkkirurgi kan även göras i vuxen ålder och ibland får man vänta på att patienten vuxit färdigt i käkar mm.