Överbett

Fråga:

Hej! Har sedan ung ålder haft problem med mitt överbett, dels för att käkarna har lätt till att bli trötta och ge spänningshuvudvärk. Sedan finns det även komplex utseendemässigt med att jag upplever att hakan försvinner och kinderna/dubbelhakan upplevs som större. Har en äldre storebror som fick frågan om att göra en operation för att fixa hans överbett, tyvärr tackade han nej och ångrar det idag. Han lider tyvärr av sömnapne idag. Finns det någon möjlighet till att man kan fråga om en remiss/ eller på något sett kunna få genomgå en sådan operation? Hur ska jag gå tillväga?
Med vänlig hälsning

Svar:

Hej!

Behandling med käkortopedisk kirurgi är tämligen vanligt idag och oftast den bästa/enda behandlingen när problemet är överbett eller underbett, där orsaken är käkarnas inbördes storlek och relation och alltså inte orsakas av hur tänderna står i tandbågen. Bedömningen och diagnostiken gör en specialist i tandreglering i samarbete med en käkkirurg.

Behandlingsgången är ofta en inledande fas med tandreglering inför käkkirurgi. Beroende på diagnos kan den innebära en framflyttning av underkäken ibland i kombination med en tillbakaflyttning av överkäken. Börja med att kontakta en specialist i tandreglering.