Överansträngd tand?

Fråga:

Hej!

Jag har en tråkig ovana att pressa tänder om nätterna, extremt hårt under väldigt stressade perioder i mitt liv. Jag har ett bettskydd jag använder varje natt som oftast funkar ok, men när jag biter extremt hårt får jag ändå jobbiga effekter några dagar efter såsom huvudvärk, värk i nacke och käkar, ”ömma” tänder m.m.
I torsdags när jag åt frukost tog jag en dagsgammal fralla som var lite seg och bet extra hårt för att tugga mig igenom, då högg det till rejält i en kindtand, en skarp smärta i en specifik tand och gjorde ont några sekunder. Jag blev jätterädd och orolig. Nu har jag inte vågat tugga på högersidan av munnen sedan i torsdags utan låter den vila. Det gör inte ont, men jag vill inte chansa att tugga till och irritera tanden igen.

Senare under dagen kom en rejäl huvudvärk och den där diffusa ömma känslan på ena sidan av munnen som kommer när jag bitit hårt en hel natt.

Jag vill också tillägga att samma tand får jag ofta en huggande smärta i om jag råkar ha en kärna eller ett större saltkorn som ligger mitt på lagningen i den tanden och biter ner på. Lagningen i sig är en sån där vit lagning, några år gammal men inga fel har uppmärksammats enligt mina årliga undersökningar och de bilder som tagits.

Jag hittar ingen information om detta på svenska sidor men en hel del på engelska där man kallar det för t.ex. ”Sprained tooth” eller ”Bruised tooth” där man menar att ligamenten kring tanden skadats och därför orsakar dessa symptom.

Min fråga efter all denna info är egentligen om den här smärtan i kindtanden är något jag bör se över och åtgärda, eller om jag helt enkelt får vänja mig vid det för att jag överanstränger tanden med mitt nattliga bitande som gör att den då och då blir extra känslig för hårda bett i hårda/sega saker?

Svar:

Hej!
Eftersom du tandpressar/gnisslar utsätts vävnaderna för ofysiologiskt stora krafter.
Din tand kan endera ha spruckit och/eller att rothinnan tagit rejält med stryk.
Hur som – kontakta din tandläkare för kontroll!
Du bör även låta behandla ditt pressande med en bra bettskena, kanske lite sjukgymnastikövningar och eventuellt en bettkorrigering för att om möjligt undvika utveckling av problem med käklederna. Än så länge verkar symptomen främst vara muskulära.