Operera ut visdomstand

Fråga:

Ska snart operera ut min ena övre visdomstand, har redan opererat ut mina båda nedre och det var rent av hemskt under själva processen och smärtan efter. Har hört att de övre ska vara lättare? Gör dem mindre ont och går ingreppet mer smidigt? Mindre risk för komplikationer?

Min tandläkare som tog de nedre skrev ut smärtlindring innan ingreppet och gav lugnande men inför den övre har jag nu fått en annan tandläkare som inte sagt något om detta. Är det för att ingreppet är lättare? Denna tanden sitter precis som ena nedre under tandköttet och måste därav skäras fram och sen dras. Min andra nedre var jag tvungen att borra bort benbitar, men denna övre borde ju vara som min första nedre? Får vilken tandläkare som helst utföra dessa ingrepp? Krävs det samma kompetens för de övre som de nedre?
Tacksam för svar!

Svar:

Hej!
Visdomständer ställer ofta till problem, både när de kommer och när de ska tas bort. I underkäken är det i regel mer problem än i överkäken så du har ditt ”värsta” gjort. I underkäken är benet som omger tanden kraftigare och ibland ligger den stora nerven nära tandroten. Det är ju också lättare att något kommer ner i hålet efter tanden och ställer till problem. I överkäken är det i regel lättare att få ut tanden och efterbesvären är mindre frekventa.
Den tandläkare som åtar sig denna typ av behandling får anses kvalificerad. Är det mycket komplicerade anatomiska förhållanden så kan en specialist i kirurgi kanske vara första val. Känner du oro inför behandlingen så ring och tala med kliniken och resonera om premedicinering med lite lugnande. Efter ingreppet är det smart att ta värktabletter enligt ordination när du känner att bedövningen börjar släppa.
Lycka till!