Ont på bron med belastning

Fråga:

Hej!
Jag fick en bro 35-37.Det satt en gammal bro innan som var trasigt och jag har mycket djupt bett och tandpressning.Det behövdes slipning lite mer redan nerslipade tänderna och tänderna reagerade kraftig sen avtog smärtorna dock eftersom tänderna var känsliga så bron nu sitter temporär och 37 känns bra men nu 35 känns sämre vid belastning på och speciellt belastning på hängande leden mitten alstrar smärta på 35.Vad kan det bero på?.Jag har ett bettskena och den passar ej ,ska justera detta också men jag kan inte tugga hård på bron..den satt ca 2 månader nu på plats..
mvh

Svar:

Det är ju bra att bron sitter med temporärt cement – men också extra viktigt att veta att den verkligen sitter fast på båda stöden. Annars kan ju läckage och rörlighet uppstå som irriterar. Ditt djupa bett är en försvårande faktor och kanske skulle man tagit möjligheten att höja upp hela bettet i samband med att denna bro behövde göras om ?
Att slipa på en redan ringa tandsubstans kan ju irritera pulpan . Ibland ger detta symptom som klingar av och den återhämtar sig – ibland uppstår värre ont och tanden behöver då rotbehandlas. Då är det ju bra att bron går att ta bort och tanden kan lätt behandlas. Viktigt är nu att bettskenan kommer på plats och att belastningen minskar. Då kan man sedan utvärdera behandlingen och vad som eventuellt bör göras ytterligare.