Ont/ilar i tänder

Fråga:

Hej, jag är en tjej på 18 år. Igår (lördag) råkade jag bita ihop tänderna på nåt konstigt vis när jag åt. På nåt vis åkte underkäken till vänster (och överkäken till höger) och när jag bet ihop var det som om dem korsade varann, några av mina tänder i underkäken på höger sida krockade typ alltså med insidan på några tänder i överkäken på höger sida. Gjorde hyfsat ont och trodde direkt att jag måste tappat en liten bit av en tand. Har undersökt tänderna och kan inte se något som lossnat eller nån spricka, har också svårt att känna vilken/vilka tänder som gör ont men tror det är flera. När det hände hade jag mest ont i underkäken, framtanden längst till höger (innan hörntanden). När jag idag använde tandtråd ilade det i min högra hörntand i överkäken, har även kännt ilningar i tänderna bredvid samt lite i de i underkäken när jag har druckit vatten. Första lilla kindtanden i högra överkäken bredvid hörntanden gjorde även ont idag när jag åt och råkade bita med den.

Kan tillägga att jag alltid är noggrann med tandborstning, har dock senaste månaden varit dålig på att använda tandtråd och munskölj, men gjorde det idag. Har även fått veta att jag brukar pressa ihop käkarna eftersom jag har en veckad tunga.

Nu är min fråga om jag borde vara orolig? Har inte jätteont, men känner ett obehag när jag dricker och gör ont när jag äter. Borde jag söka vård eller är det något som kan gå över av sig själv? Och är det något jag kan göra själv?

Tacksam för svar!

Svar:

Hej!
Boka tid hos din tandläkare för kontroll av dina tänder för
säkerhets skull, eftersom du har lite spridda symptom.