Ont i tandköttet

Fråga:

Hejsan!
Fick barn för 2 månader sedan och fick ont mellan två tänder i överkäken ett par dagar innan förlossningen. Tolkade det som tandköttsinflammation då det smakade blod från det mellanrummet. Försvann med corsodyl efter ett dygn. En vecka efter förlossningen kom smärtan tillbaka från samma ställe. Hade troligen slarvat med munhygienen. Efter en vecka med riktigt besvärande smärta som krävde Alvedon och Ipren gick jag till tandläkaren som konstaterade en tandköttsinflammation i den tandraden där jag har ont. Hon hittade också ett hål under en gammal lagning där som hon åtgärdade. Hålet var inte djupt. Efter detta hade jag fortsatt ont i nästan två veckor , en molande smärta i halva ansiktet som strålade ut från just detta mellanrum. Sedan försvann det plötsligt.
Var smärtfri i 3 veckor och sedan flyttade vi till nytt hus och det blev kanske lite slarv med att rengöra efter varje måltid och plötsligt var smärtan tillbaka IGEN. Smärtstillande tabletter igen för att klara vardagen.
Var hos tandläkaren igen och tog bort tandsten i hela munnen, hade en hel del och även där inflammationen satt. Inte varit hos tandläkaren på många år innan denna karusellen satte igång tyvärr.
Detta var nu en vecka sedan och smärtan är kvar. Börjar känna mig desperat och deppig över att ständigt ha ont. Värken ändrar karaktär lite från dag till dag och min tandläkare tror att det kan ha med tandpressning att göra. Jag kan själv känna att jag pressar tänderna på nätterna sen jag fick barn. Men det är så tydligt att smärtan kommer just från tandköttet mellan två kindtänder så jag undrar om inte problemet ändå utgår därifrån men kanske ökas på av att jag pressar tänder? Jag blir inte klok på detta.
Vad anser du att jag ska göra i nuläget?
Jag borstar nu tänderna med mjuk borste och sensodyne efter varje gång jag ätit, ca 4 ggr per dag. Använder tandtråd i det onda mellanrummet efter varje måltid annars gör det ännu ondare av att mat ligger kvar där. Men jag tror snart jag förstör min munslemhinna då hela munnen börjar kännas sträv. Det har även börjar ömma i underkäken också efter tandstensborttagningen. Hur länge kan man ha ont efter att ha tagit bort massor med tandsten?

Ursäkta långt meddelande. Hoppas på några kloka råd.

Svar:

Hej!
Du har gått igenom en omvälvande period i ditt liv! Grattis! Jättekul – men också maximal stress! Det har nog påverkan på dina symptom. Du hade ju tandköttsinflammation och ett kariesangrepp som nu åtgärdats och du sköter din munhygien ok nu – men du är inte symptomfri. Kolla upp att fyllningen är ok – är den lite för hög så att du gnisslar på den ? Är kontakten till granntanden bra – eller fastnar mat här? När detta är ok och om du fortfarande har besvär är det sannolikt tandpressning/gnissling som är orsaken. En bra ide´ kan då vara att göra en avlastande bettskena som du har på natten. Kontakta din tandläkare för fortsatt utredning!